Wat is positieve bekrachtiging en hoe kan 't jou en je paard verder helpen?

Positieve bekrachtiging voor paarden

We belonen goed gedrag van jouw paard. Dit doet we meestal met een voertje, maar dit kan soms ook met een goede kriebel. Op het moment dat jouw paard het goede gedrag laat zien, clicken we (met de clicker), zodat we in alle rust een voertje kunnen pakken.

Maar waarom? Het lukte vroeger toch ook zonder voertje?

Klopt. Je kan een paard ook bepaald gedrag wel/niet laten uitvoeren door vervelende druk en/of straf. Dit vind ik zelf alleen niet fijn, en de paarden trouwens ook niet.

Als de relatie tussen ons en onze paarden centraal staat, is daar geen ruimte voor angst, druk en opjagen.

Vriendschap

Voor mij persoonlijk is de vriendschap die ik met paarden opbouw, het allerbelangrijkste. Ik wil dat Joy mij ook ziet als haar vriendin.

Als haar veilige haven.

Ik werk daarom veel met keuzevrijheid. Als Joy iets niet wil -en het is geen noodsituatie- dan is dat helemaal oké. De communicatie komt van twee kanten. Door alle verplichtingen los te laten, ontstaan de prachtigste relaties.

Er is in mijn training geen plek voor het concept van dominantie. Dit is al vaak wetenschappelijk onderuit gehaald en ik werk niet vanuit dat idee.

Welzijn

Bij welzijn denken we vaak aan lichamelijke gezondheid. Maar eigenlijk is mentale gezondheid even belangrijk.

Training met positieve bekrachtiging draagt bij aan een gelukkig en emotioneel gezond paard. Je paard leert om zelf te zoeken naar de juiste oplossing voor jouw vraag. Bij het juiste antwoord beloon je. Bij een verkeerd antwoord is er niets aan de hand. Geen straf, geen druk.

We jagen je paard niet op en verhogen de druk niet als hij/zij het niet snapt. We overbluffen je paard ook niet. Nooit.

In je comfortzone

Het is soms even zoeken naar de comfort zone van jouw paard, en naar die van jou. Het is wellicht al een tijd geleden dat jullie dit ervaren hebben.

In mijn ogen is het een moderne misvatting dat we uit onze comfort zone moeten komen tijdens de omgang met paarden. In mijn comfort zone ben ik de beste en sterkste versie van mezelf. Ik maak dan de beste keuzes en heb voldoende ruimte in mijn hoofd om met een paard aan de slag te gaan.

Daarom train ik het liefste vanuit mijn eigen comfort zone en zoek ik ook graag de jouwe op.