Werkwijze: 4 pilaren

Emoties

Emoties zijn vaak belangrijker dan het juiste gedrag. We zoeken naar een balans tussen motivatie en ontspanning. Paarden ervaren, net zoals mensen, verschillende emoties en in de training letten we hier goed op. Emoties kan je niet trainen, maar je kan er wel bewust mee omgaan. Neurowetenschapper Jaak Panksepp heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en vond dat alle dieren de volgende zeven basisemoties ervaren:

PLAY
PANIC/GRIEF
FEAR
RAGE
SEEKING
LUST
CARE

We werken veel met het SEEKING system, een emotie van nieuwsgierigheid en alertheid. Positieve bekrachtiging zorgt ervoor dat jouw paard actief opzoek gaat naar het juiste antwoord, en de onderliggende emotie is hier het SEEKING system. Het PLAY en CARE system zijn twee andere basisemoties die we gebruiken. Voor sommige paarden is een goede scratch/groom een perfecte beloning (zie je het bovenlipje bewegen?), en hier werk je dan met het CARE system. Doordat we geen gebruik maken van FEAR, PANIC/GRIEF en RAGE groeit het vertrouwen tussen jou en je paard.

We streven er naar dat iedereen – paard en mens – onder de drempelwaarde van stress blijven. Een beetje stress houdt je scherp, maar teveel stress zorgt ervoor dat je ‘over de drempelwaarde’ heen gaat. Paarden die over hun drempelwaarde heen zijn, zijn enorm boos of angstig. Ze onthouden nieuwe dingen veel minder goed en reageren vanuit hun vlucht-instinct: de communicatie is even uit. Hierdoor is je training minder effectief en soms zelf gevaarlijk. Meestal herkennen we stress pas als het paard ruim over de drempelwaarde heen is, bijvoorbeeld als het paard bokt. Door te letten op kleine veranderingen in lichaamstaal, kun je de communicatie met je paard open houden waardoor er geen uitbarsting komt.

Keuzevrijheid

Het liefste trainen we los, dus zonder touw of halster. Jouw paard gaat zelf nadenken, wordt nieuwsgierig en mentaal actief. Zodra je paard zelf kiest om mee te werken, gaan de oefeningen als een trein. Als je kiest om ergens voor te gaan, is het veel makkelijker en leuker dan wanneer je gedwongen wordt. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat je paard ook iets anders kan gaan doen en dat respecteren we. Het mooie is dat hoe meer je jouw paard keuzevrijheid geeft, hoe liever ze met je willen samenwerken. We zoeken zelf hoe we onze training aantrekkelijk kunnen maken, door bijvoorbeeld het niveau niet in één keer te moeilijk te maken en door smakelijke beloningen te gebruiken.

Positieve bekrachtiging

De meeste mensen werken niet zonder salaris. Wat een paard ook moet leren, ik gebruik positieve bekrachtiging. Positieve bekrachtiging is werken met een zuivere beloning als het paard het goed doet. Met ‘zuivere beloning’ bedoel ik dat het paard iets krijgt, wat het paard werkelijk op prijs stelt, zoals een hooibrokje of een stukje wortel. De beloning is iets waar het paard graag voor wil werken. Voor sommige paarden is dit een goede knuffel, maar voor andere paarden telt aanraking niet als beloning.

In de traditionele training wordt met negatieve bekrachtiging gewerkt: je haalt de druk weg op het moment dat het paard het goed doet. Het paard wil dat de druk wegvalt, en leert dat dit gebeurt door het gewenste gedrag te laten zien. Het is dus net andersom dan bij positieve bekrachtiging.

Ik kies ervoor om zo min mogelijk met druk te werken. De druk die je gebruikt bij negatieve bekrachtiging is niet prettig voor het paard. Dat kan niet anders, want het paard wil ervoor werken om de druk weg te krijgen. Zelfs als je de druk laag houdt, koppelt het paard dit toch aan de grotere druk. Ga maar na: als het paard met de lage druk het gewenste gedrag niet laat zien, verhoog je de druk.

Target

Een target is een voorwerp dat we enorm veel gebruiken. Je leert je paard om het target met de neus aan te raken en hierna volgt er een beloning. Het gebruik van een target schakelt de hersenen naar een ‘slimmestate of mind in plaats van instinctief en angstig te reageren. Je paard leert zich beter te focussen op de training. Het target is een visuele ondersteuning om te weten wat er precies van ze verwacht wordt.

We starten met het target in de Basic Positive Horse Training en gebruiken het hierna regelmatig. Je kan je paard van alles leren met het target: rustig meelopen, trailerladen, schouderbinnenwaarts, stilstaan bij de poetsplaats, longeren en nog veel meer! Op zoek naar voorbeelden? Kijk eens tussen de video’s.

 

 

— Wil je nog meer weten over hoe ik werk? Lees verder bij Mijn aanpak —